Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  BirlikteForum. Kültürel Bilgi Paylaşım Platformu > İnternet > Yardım > Güvenlik açıklarının kapatılması (Moderatör: rmutlu) > Facebook Gerçeği-Perde Arkası.

Konu Bilgileri
Konu BaşlıgıKonu: Facebook Gerçeği-Perde Arkası.
Cevap SayısıCevap Sayısı: 8 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 695 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Facebook Gerçeği-Perde Arkası.  (Okunma Sayısı 695 defa)
04 Şubat 2008, 09:17:44
Wolt
Administrator
*
Üye No: 2
Teşekkür Sayısı: 716

« :»

Facebook Gerçeği-Perde Arkası.

Sizin de bir Facebook hesabınız var mı? Yakında almayı düşünüyor musunuz? Çevrenizdeki pek çok arkadaşınız çoktan Facebook’a geçti mi? Size de gelmeniz için pek çok davetiye yolluyorlar mı? O halde aşağıda yazılanları dikkatlice okuyun:

Özel hayatınızın gizliliğine dair neleri riske attığınızın farkında mısınız?

Facebook’ta en sevdiğiniz müzikleri, kitapları ve filmleri belirtmenizin yanısıra bu sitede sizinle ve yakın çevrenizle ilgili ev ve iş adresleri, doğup büyüdüğünüz yerler, telefon numaralarınız, e-posta adresleriniz, katıldığınız kulüpler, çalıştığınız işler, eğitim geçmişiniz, cinsel eğilimleriniz, ilgi alanlarınız, günlük programınız, arkadaşlarınızla ilişkileriniz, fotoğraflarınız, politik eğilimleriniz ve daha pek çok bilgi yer alıyor. Pek çok kişi bu bilgileri seve seve veriyor ve hizmet anlaşmasını okumadan onaylıyor.

Facebook gizlilik politikasına göre, “gazeteler, MSN chat, google talk, ICQ gibi anında mesajlaşma servisleri gibi yerlerden de bilgi topluyor. Bu bilgi, web sitesini kullanmanızdan bağımsız olarak toplanıyor.”

Bunun korkutucu olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Facebook Hizmet Anlaşmasına göre web sitesine üye olmakla otomatik olarak Facebook’a tüm bilgilerinizi her türlü şekilde kullanma ve buradan yeni türettiği servislere de bu bilgileri aktarma hakkını vermiş oluyorsunuz ve bu geri çevrilemez bir hak.

Facebook’un ‘pulse’ özelliğini gördünüz mü?

Bu ‘pulse’ özelliği sayesinde Facebook üniversite öğrencileri ve benzeri gruplar üzerinden çok detaylı istatistikler oluşturabiliyor.

Mesela tutucu politik görüşlere sahip kadın öğrencilerin dağılımı.

Veya öğrenci gruplarının en çok sevdiği ilk 10 film.

Veya Gönülçelen’i kısa süre önce okumuş öğrenci grupları.

Facebook’un tüm bu ve benzeri bilgileri işbirliği yaptığı ’sorumlu’ şirketlerle paylaşma hakkı var.

Şirketlerin pazarlama departmanlarının bu tür istatistik bilgilerle ne yaptıklarını herhalde tahmin edersiniz.

Siz mi Facebook’u kullanıyorsunuz, yoksa Facebook mu sizi kullanıyor?

Peki hepsi bu kadar mı?

Facebook’a ilk ciddi yatırım PayPal’ın da kurucusu olan risk sermayedarı Peter Thiel‘dan geliyor ve bu rakam 500.000$. Thiel aynı zamanda radikal muhafazakar bir grup olan Vanguard patch‘nin de yönetim kurulu üyesi.

Facebook’a ikinci risk sermaye yatırımı ise Accel Partners‘tan geliyor: 12.700.000$.

Accel Partners yöneticisi James Breyer, daha önce NVCA (National Venture Capital Association - Ulusal Risk Sermayesi Birliği) yönetim kurulunda görev almış. Breyer burada Gilman Louie ile birlikte çalışmış. Louie ise In-Q-Tel‘in Yönetim Kurulu Başkanı.

In-Q-Tel, 1998 yılında CIA desteği ile kurulmuş bir risk sermayesi (venture capital - VC) firması. Ağırlıklı olarak veri madenciliği ile ilgili şirketleri destekliyor.

Bu arada James Breyer aynı zamanda BBN Technologies firmasının da yönetim kurulunda hizmet etmiş. Bu firma Internet ile ilgili pek çok kilit teknolojiyi geliştirmiş firmalardan biri.

Ekim 2004′te Dr.Anita Jones da BBN Technologies firmasına katılıyor ve Gilman Louie ile çalışmaya başlıyor.

Dr. Anita Jones BBN’ye katılmadan önce ne yapıyordu? Jones, In-Q-Tel yönetim kurulu üyesi idi ve ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak Savunma Araştırmaları ve Mühendisliği Yöneticisi (Director of Defense Research and Engineering) olarak çalışmıştı.

DARPA yöneticilerinden olan Dr. Anita Jones  Bilgi farkındılığı ofisi (IAO) ile de bağlantılı idi.

IAO nedir?

Information Awareness Office (IAO), ABD İleri Savunma Araştırmaları Projesi Ajansı (DARPA) Ocak 2002′de kurulmuş ve ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturabilecek eylemleri takip edebilmek için bilgi teknolojilerinin kullanılmasını hedefleyen projeleri bir çatı altında toplayacak bir oluşumdu. Gelen eleştiriler ve olumsuz kamuoyu sonucunda IAO’nun ödenekleri ABD Kongresi tarafından 2003 yılında kesildi. Ancak IAO çatısı altında geliştirilmeye başlanan projeler halihazırda farklı isimlerle fonlanmaya devam ediyor.

IAO’nun yaptığı merkezi veri biriktirme işlerinden sadece birkaçını saymak gerekirse:

Internet aktiviteleri, kredi kartı harcama bilgileri, uçak bilet işlemleri, araba kiralama bilgileri, tıbbi bilgiler, okul not bilgileri, sürücü ehliyet bilgileri, elektrik ve su fatura bilgileri, vergi iade bilgileri ve diğer tüm olası bilgiler…

Tüm bunlar cevaplardan çok sorulara yol açıyor…

Sizin de bir Facebook hesabınız var mı?

Not: Bu blog girdisi Vishal Agarvala‘nın youtube facebook daki videosunda bilgilerin yazıya dökülmesi ile oluşturulmuştur.

Konu ile ilgili bir başka bakış açısı için TEMPO dergisindeki facebook başlıklı yazıya bakılabilir.

yazar:Emre Sevinç

Wolt' Adlı Üyenin İmzası

Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince,
Günler şu heyûlâyı da er geç silecektir.
Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma;
Sessiz yaşadım; kim, beni nereden bilecektir...

Bağlantılar

Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Facebook Gerçeği-Perde Arkası.
« Posted on: 09 Ocak 2009, 07:10:53 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olarak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
04 Şubat 2008, 09:24:33
"SAKİNSU"
Aktif Üye
*
Üye No: 56
Teşekkür Sayısı: 467
T_Ü_R_K_İ_Y_E

« Yanıtla #1 :»

ben böyle sitelere karşıyım ALLAH göstermesin daka kötüsü de olabilir.
sağol bilgilendirdiğin için.
sakinsu' Adlı Üyenin İmzası

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
04 Şubat 2008, 09:33:00
Bugün Bizden Vatan Razı Olacak! Nefer Şehit, Ordu Gazi Olacak.
Yönetici
*
Üye No: 120
Teşekkür Sayısı: 606

« Yanıtla #2 :»

hakikaten bu işin bir de bu yönüyle düşünmek lazım teşekkürler
gazi77' Adlı Üyenin İmzası

Medeniyet söküp atmaksa baştaki ağı,
Sizden daha medeni afrika yamyamları
Eğer medeniyet açmaksa bedeni
Desenize, hayvanlar sizden daha medeni

04 Şubat 2008, 09:50:41
mürvet
Deneyimli Üye
*
Üye No: 1191
Teşekkür Sayısı: 519

« Yanıtla #3 :»

evet yaa ii bişey değil

ben hoşlanmıyorum öle sitelerden hiçte merak etmedim

teşekkürler bilgi için wolt
murvet' Adlı Üyenin İmzası

!! Dostluk Ariyorsan Burda,
Güven Ariyorsan Burda,
Dürüstlük Ariyorsan Burda,
Eger Yalanciysan Ve Üzmek Istiyorsan,
Yukarda sag kösede X´e bas,
CIKIS ORDA !!

Allahım seni anıp zikretmek nimetine şükretmek,sana layık şekilde ibadet etmek için bana yardım eyle         Hadis-i Şerif
05 Şubat 2008, 09:59:49
nadide
Aktif Üye
*
Üye No: 859
Teşekkür Sayısı: 816

« Yanıtla #4 :»

bende hoşlanmıyorum ama benim bir çok arkadaşım facebook ta öyle olunca bizim adreslerde görülebiliyor ama gereksiz bir site

bi kere ailevi değil bizim sitemiz hepsinden güzel vede gerekli 
teşekkürler

05 Şubat 2008, 10:32:09
Wolt
Administrator
*
Üye No: 2
Teşekkür Sayısı: 716

« Yanıtla #5 :»

Alıntı:nadide tarafından gönderildi.
bende hoşlanmıyorum ama benim bir çok arkadaşım facebook ta öyle olunca bizim adreslerde görülebiliyor ama gereksiz bir site

teşekkürler

24 Şubat 2008, 23:50:09
Deneyimli Üye
*
Üye No: 1477
Teşekkür Sayısı: 628

« Yanıtla #6 :»

Alıntı:Wolt tarafından gönderildi.

teşekkürler

Alıntı:Wolt tarafından gönderildi.

teşekkürler

bencede bence  teşekkürler

13 Mart 2008, 22:52:02
Süper Üye
*
Üye No: 2113
Teşekkür Sayısı: 352

« Yanıtla #7 :»

facebook sitesi gerçekten çok saçma bende üyeydim bir zamanlar ama şimdi hesabımı kapattım aslında herkesin bana ulaşamayacağı şekilde ayarlamıştım ama tam anlamıyla vakit kaybı olduğunu düşündüğüm için kapattım. peki risk benim için hala geçerli mi? Sad

06 Nisan 2008, 16:04:27
Deneyimli Üye
*
Üye No: 1495
Teşekkür Sayısı: 180

« Yanıtla #8 :»

nesine uye oluyorlar anlamak zor
SIR' Adlı Üyenin İmzası

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Göklerin merhamet dolu olduğuna inanıyorum.
Bizse nefsimizin beton çatısını tepemize dikmiş yaşamayı öldürüyoruz.
.....MERHAMET.....
Alem bu temel üzerinde...
Eğer toprağa,tohuma hatta kire, lekeye merhamet olmasaydı su olur muydu..?
Rengi merhamet sesi merhamet, pırıltılı şırıltılı su...
Ne duruyorsunuz !!!
Sökün sahte su borularını; ev ev merhamet şebekesi kurun...
Tepemizdeki çatıları da yıkın, göklerle temasa geçin...
O zaman göreceksiniz ki;
Acı su borularından tatlı su akacak ve başlar üstünde güneşe yol veren kubbeler yükselecek...
-Necip Fazıl Kısakürek-

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

BirlikteForum Etiketler
Facebook Gerçeği-Perde Arkası.

Gitmek istediğiniz yer: