Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  BirlikteForum. Kültürel Bilgi Paylaşım Platformu > Kültür & Sanat & Tarih > Derin Konular-Felsefe-Parapsikoloji (Moderatör: murvet) > İslam'da Milliyetcilik Nedir Ne Değildir?

Konu Bilgileri
Konu BaşlıgıKonu: İslam'da Milliyetcilik Nedir Ne Değildir?
Cevap SayısıCevap Sayısı: 28 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 1103 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: Geri 1 [2]  Hepsi   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslam'da Milliyetcilik Nedir Ne Değildir?  (Okunma Sayısı 1103 defa)
25 Haziran 2008, 19:48:03
Deneyimli Üye
*
Üye No: 1477
Teşekkür Sayısı: 628

« Yanıtla #15 :»

Alıntı:akıllı kız tarafından gönderildi.
Alıntı:mendakka5 tarafından gönderildi.
bence demek ne demek ?

bana göre demek
yani herkes için geçerli olmayan şey demek

çok teşekkür ederim kardeşim

Bağlantılar

Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: İslam'da Milliyetcilik Nedir Ne Değildir?
« Posted on: 09 Ocak 2009, 06:07:31 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olarak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
28 Haziran 2008, 15:23:06
Deneyimli Üye
*

« Yanıtla #16 :»

eee ne oldu ! bir sürü fırça yedik ama yazan yok madem yazmayacaktınız fırçaları niye yedikki  Smiley

24 Ekim 2008, 14:36:49
kenanconan
Genel Moderator
*
Üye No: 5562
Teşekkür Sayısı: 598

« Yanıtla #17 :»

Öncelikle anlamı aslında çoğu kişilerde yanlış anlaşılan milliyetçiliğin tanımını yapmak isterim;

Milliyetçilik aslında tek anlam taşımaz. Milliyetçilik, müspet (iyi) ve Menfi (kötü) olmak üzere 2'ye ayrılır. İşte biz milliyetçiliğin anlamlarını ayıramadığımız için yanlış fikirler ediniyoruz. Peki nedir müspet milliyetçilik ve menfi milliyeçilik, yani bu iki kelimenin içinde ne gibi manalar var;

Menfi Milliyetçilik: Başka milletlere karşı, bir nevi sömürgecilik bakışı olan bir miiliyetçilik anlayışıdır. İslamda böyle bir anlayış kesinlikle olamaz. Zaten bu anlayışta dinden önce ırk gelir.

Müspet Milliyetçilik: Kültürümüzü, dinimizi, dilimizi vs. başka milletlere karşı korumamızı, ve bunları daha da geliştirmemizi sağlayan bir milliyetçilik anlayışıdır. (''Başka milletlere karşı korumamızı'' derken asla yanlış anlaşılmasın, bunun içinde başka milletleri asla hor görmemek de vardır.) İşte dinimizde böyle bir milliyetçilik anlayışı bulunur.

Zaten dinimizde ırkçılığın yasak olduğunu her müslüman bilir. Bunu söylemeye gerek kaldığını sanmıyorum.
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2008, 15:58:14 Gönderen: conan10 » Logged
conan10' Adlı Üyenin İmzası

ölünce sevemezsem seni...

24 Ekim 2008, 15:41:28
Üye
*
Üye No: 13781
Teşekkür Sayısı: 2

« Yanıtla #18 :»

Alıntı:conan10 tarafından gönderildi.
Müspet Milliyetçilik: Kültürümüzü, dinimizi, ırkımızı vs. başka milletlere karşı korumamızı, ...

Zaten dinimizde ırkçılığın yasak olduğunu her müslüman bilir. Bunu söylemeye gerek kaldığını sanmıyorum.

Üstteki cümledeki ırkçılık ile alttaki cümledeki ırkçılık arasındaki farkı anladıysam "ırkçı" olayım  Grin

24 Ekim 2008, 15:57:49
kenanconan
Genel Moderator
*

« Yanıtla #19 :»

Müspet Milliyetçilik: Kültürümüzü, dinimizi, ırkımızı...

Yukarıda, ''ırkımızı'' kelimesi şahsım adına yapılmış bir hata sonucu yazılmıştır.

Uyarın için teşekkür ederim ve yapılan hata için özür dilerim.

..Cümle düzenlenmiştir.
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2008, 16:07:22 Gönderen: conan10 » Logged

24 Ekim 2008, 16:08:14
Enes,Elif,Nural
Aktif Üye
*
Üye No: 6159
Teşekkür Sayısı: 164

« Yanıtla #20 :»

Yukarıda, ''ırkımızı'' kelimesi şahsım adına yapılmış bir hata sonucu yazılmıştır.

Uyarın için teşekkür ederim ve yapılan hata için özür dilerim.

..Cümle düzenlenmiştir.

conan aşıkmısın kardeşim  Cheesy son günlerde baya arttı buna benzer yanlışlıklar.okumadanmı gönderiyon nee Smiley

24 Ekim 2008, 16:31:59
kenanconan
Genel Moderator
*

« Yanıtla #21 :»

Alıntı:Elnur tarafından gönderildi.
conan aşıkmısın kardeşim  Cheesy son günlerde baya arttı buna benzer yanlışlıklar.okumadanmı gönderiyon nee Smiley

Yha bu ilk yanlışım. Başka yanlış yapmadım ki. Cheesy
Birde Savtegin abinin yazısına pek dikkat etmemiştim, o kadar!! Başka yanlışım yok.. Huh? valla. Grin
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2008, 19:59:45 Gönderen: conan10 » Logged

24 Ekim 2008, 20:02:28
Aktif Üye
*
Üye No: 4477
Teşekkür Sayısı: 88

« Yanıtla #22 :»

Daha önce milliyetçilik ile ilgili yazı yazmıştım,  aynı yazımı yinede  belirteyim işte Türk Milliyetçiliği=      (Günümüzde bazı insanlar milliyetçilik ile ırkçılığı sürekli karıştırıyorlar.yok efendim islamda milliyetçilik yokmuş diye.Oysa İslamın karşı çıktığı ırkçılık biyolojik ırktır.                biyolojik ırk nedir.biyolojik ırk avrupalı hristiyanların yaptığı renge göre insana göre yaptığı ırkçılıktır.islam buna karşıdır.Ama TÜRK milliyetçiliği bambaşka bişedir kişi bunu yüreğinden hissetmelidir.Milliyetçilik sevmektir.kişi kendini üstün ve aşağı görmeden milli özelliklerine sahip çıkmalıdır.her ırk ve kavim yüce Allahın birer ayeti olarak kendi özelliklerini severek korumaya çalışmalıdır.islam ve ahlak faziletini binlerce yıldır yaşayan ve en yüksek dereceye çıkartan TÜRK milletidir.böyle olduğu dost düşman herkesce teslim edilirken.Türk milletinin yüksek vasıflı ve karakterli olduğusöylediğimiz herzaman bize ırkçı diyenlerde vardır.ancak biz onlara acıyoruz.Müslüman Türk milliyetçilerine göre ırkçılık bir tenezzül meselesidir.ive biz böyle küçüklüklere tenezzül etmeyiz.Ayrıca islam ırkın varlığını kabul etmekle birlikte,ırkçılığa şiddetle karşı çıkmış ve ırkçılığı kesin olarak yasaklamıştır.İslamiyeti Kabul eden Türk Milliyetçiliği ırkçı değildir. ve ırkçı OLAMAZ...Şu halde MİLLİYETÇİLİK ırkçılık değildir ve ırkçı olamaz!...herşeyden önce kişi ırçı ise MİLLİYETÇİ OLAMAZ...   TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNE GÖRE KENDİNİ TÜRK SAYAN,MİLLETİNİ SEVEN KORUYAN,YÜKSELMESİ VE YÜCELMESİ İÇİN GAYRET EDEN,TÜRKÜN DERDİYLE HEMDERT OLUP SEVİNCİYLE SEVİNEN,TÜRK DEVLETİNİN DEVAMLILIĞI VE TÜRK VATANININ BÖLÜNMEZLİĞİ TAVİSSİZ VE KARARLI OLAN HERKES HANGİ IRKTAN GELİRSE GELSİN,TÜRK SOYUNDANDIR VE TÜRK OĞLU TÜRK'TÜR.)
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2008, 20:03:27 Gönderen: barışkarabulut » Logged
Sencer' Adlı Üyenin İmzası

Acizler için zor;Korkaklar için müthiş olan şeyler,Kahramanlar için idealdir...
24 Ekim 2008, 20:23:22
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 13355
Teşekkür Sayısı: 7

« Yanıtla #23 :»

müslümanlar ümmetcidir. yani müslüman ister Türk, ister arap olsun ,ister yunan ,ister ingiliz, ister...

kim olursa olsun.müslüman müslümanla kardeştir. Allah cc.böyle emrediyor.bizde emre uyarız. milliyetcilikmiş ,ırkcılıkmış ,islama ve  bana ters olduğunu 30 sene de zor anladım.

Allah  bizi kavim kavim yarattı . birbirimize yardım edelim birbirimizden yararlanalım diye.

birbirimize hava atmak için değil.öyleki bu konu o kadar ilerlediki artık sülale milliyetciliği bile gelişti.

fettahoğolları,seferoğulları,haliloğulları gibi dernekleştiler.netice olarak:
ümmetcilik bağlayıcılıktır ,milliyetcilik ayrımcılıktır.

bununda  sebebi türkiyede dayatılan rejim : Kapitalizm dir.
alper_61' Adlı Üyenin İmzası

Bu din nasıl Allah cc den gelmişse  bu dinin hakim olması için izlenecek yol da Allah cc. den
                     olmalı
30 Ekim 2008, 03:13:09
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 13338
Teşekkür Sayısı: 148

« Yanıtla #24 :»

Alıntı:Savtegin tarafından gönderildi.

İslamda Milliyetcilik sözünün şu an için bir çok kişiye ters gelebileceğini çok iyi biliyorum.

Benim anlamak istediğim şey İslamın kalın çizgilerle Milliyetciliği red edip etmediği?

İslamın karşı çıktığı anlayış Milliyetcilik mi yoksa Irkcılık mı?Yoksa bu ikisi aynı sosyal kavramlar mı?

Irkcılık ile Milliyetcilik arasında ki gri alan neresi?

Birlikte forum'da en büyük sıkıntı şu an için üyelerin suskunluğu ki bu çok önemli bir sorun.Ben bu suskunluğa son vermek için her türlü fikre açık olan böyle bir konuyu seçtim.

Sizden katılmanızı bekliyorum.

“Milliyet” ve “milliyetçilik” kelimeleri “millet" kelimesinden gelir.
Millet esasen aynı din ve inanca sahip topluluğa denir ki “ümmet “kelimesi ile eşanlamlıdır.

İkincisi “Millet” aynı ırktan gelen topluluklara denir.
Türk, Rus, yunan gibi.
Irk ve milliyet soy açısından aynı anlamları taşıyor.

"Milliyetçilik" ise kendi soyu ve ırkına ait şeyleri üstün tutma eylemidir.
Bu üstünlük anlayışında referans soydaşlıktır.
Yaşadığı toplumun, ülkenin menfaatlerini savunmak ayrı şeydir.Buna milliyetçilik-ırkçılık denilemeyeceği gibi, İslam akaidi ile uyumludur.

İkinci olarak siyasi ideolojik anlamda, Milletin kendi başına hareket edebilme hürriyetini sınırlandırabilecek her türlü birleşmeye, yabancı tesir ve baskıya karşı çıkarak ona kendi gücünü göz önünde bulunduran bir siyaset uygulama hakkının tanınmasını savuna doktrin, nasyonalizm olarak tanımlanır.

Din açısından milliyetçilik, kendi dinine inancına sahip çıkma, bu uğurda mücadele ve üstün tutmadır.

İslam akaidi bellidir ve hiçbir ırkın hükmü altında değildir.
İslam kardeşliğinde, dil, renk, ırk, fakir-zengin ayırımı gibi ayırımlar yoktur.
İnsanların kendi ırklarına atalarına sahip çıkması doğaldır.
Ancak bunu yaparken İslam’da asıl olan İslami esaslara ters düşmemesidir.
Ataları ve ya kendi ırkı Allah’ın yasalarına aykırı tutumda ise Allah’ın hükümlerini tercih edebiliriz.
İslam akaidinde soyu ile övünmenin faydası yoktur.
Her kesin yaptığı kendinedir.
Kimse başkasının yaptığı ile değerlendirilmeyeceği gibi ataların ve veya ırkın yaptığı başarılı işlerle övünmenin de bir faydası olmaz.

Ülkeler sadece bir ırk-milliyetten oluşan topluluklar değildir.
Bu nedenle şayet siyasi anlamda bazı haklar savunulacaksa tüm ülke adına savunmak gerekir.
Sadece bir milliyetin haklarını savunmak birlik beraberlik getirmeyeceği gibi adalette getirmez.
Türkiye Cumhuriyeti bu anlamda milliyet ön plana çıkarılarak kurulmuş bir devlettir.
Osmanlıda ise ümmetçilik ön plandaydı. Osmanlıdan sonra Milliyetçi olarak ön plana çıkan bazı guruplar Türklerin İslam ümmetçiliği adına İslam’a hizmet adına savaşlar yapmasının yanlış olduğunu ve yeni kurulacak Türk devletinin sadece kendi milliyetinin menfaatlerini ön plana alması gerektiğini savunuyorlardı.

Planlanan bu yeni oluşum ülkede dinsel açıda huzur ve milliyetsel açıdan birlik beraberlik getirmediği gibi kalkınma da getirmedi.

İslam akaidi açısında doğrular bellidir, bu doğruların dışında kalanlar savunulamaz.
Milliyetçilik ise (ırk-soy milliyetçiliği) doğruları sadece kendi milliyetinin menfaatleri üzerine yorumladığı için kısır bir durum oluşuyor.
Oysa İslam akaidi tüm varlıkların hakkını korumayı esas alır.
Milliyetçilik, ülkeye faydalar getirebileceği gibi zararda verebilir.

Savtegin kardeşinde ifade ettiği gibi milliyetçiliğin İslam’la bağdaşan doğruları da bağdaşmayan yanları da var.
« Son Düzenleme: 30 Ekim 2008, 07:39:38 Gönderen: gezginn » Logged
gezginn' Adlı Üyenin İmzası

hayırlı bayramlar
30 Ekim 2008, 04:43:14
Deneyimli Üye
*

« Yanıtla #25 :»

bende kılçığa katılıyorum aslında bu konunun çok açık cavabı veda hutbesinde var
arabın arap olmayandan farkı yoktur yada tam tersi
bence konu kapandıı Wink

ben hala burdayımm Wink

27 Kasım 2008, 18:02:11
Aktif Üye
*
Üye No: 4477
Teşekkür Sayısı: 88

« Yanıtla #26 :»

günümüzde dünyada ki genel olarak milliyetçiliğin ortaya çıkısı 1789 faransız ihtilali ile olmuştur.ama Türkler  m.ö daha kurdukları ilk devletler milliyetçidir.bize göre milliyetçilik sevmektir.yaşadığın toprağı,devletini sevmektir.ama bugün Türk milliyetçiliği ile dünyada ki diğer milliyetçilik karıştırılırsa yanlış olur.çünkü ikisi birbirinden çok farklıdır.bugünn bugün günümüzde Türkiyede iç karışıklıkların çıkmasının sebebi bazıları tarafından yok efendim Türkiye milliyeçi devletmiş.diyenler dönüp osmanlı dönemine baktıkları zaman göreceklerdirTürk milliyetçiliğinin temelinde sevmek yatar ırkçılıkla asla karıştırılamaz.tabi milliyetçilik ülkelere göre değişir.

27 Kasım 2008, 20:22:02
Deneyimli Üye
*

« Yanıtla #27 :»

ben hala burdayımm Wink

Smiley

28 Kasım 2008, 07:58:02
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 13338
Teşekkür Sayısı: 148

« Yanıtla #28 :»

Kütüb-i Sitte’de geçen bir hadiste kendi soyunu,ırkını,milletini,aşiretini İslami kurallar çerçevesinde koruyup sahip çıkmanın hayırlı bir iş ve iyilik olduğuna işaret dikkatimizi çekiyor.

4765 - Süraka İbnu Malik el-Cu'şemi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"En hayırlınız, (zulme düşerek) günah işlemedikçe aşiretini müdafaa edendir."

Ebu Davud, Edeb 121, (5120).

İçinde yaşadığımız toplumun iyiliği için çalışmak, sahiplenmek, kendi soyuna milletine sahip çıkmak İslami çerçevede olduktan sonra doğal bir eylem ve hayırlı bir iştir.

Konunun asıl merkezine inecek olursak Ülkemizi sevmek, korumak ve iyiliği için çalışmak durumundayız.
Başka ülke ve milletlerle meşru rekabet içinde olmakta başarının yolunu açacaktır.
Bu tarz bir rekabet Yüce Rabbimizinde rızasına uygundur.

Kendi durumumuzun ölçüsünü tayin edebilmek için başka millet veya toplumlarla mukayese ve Başka milletlerle yarışmak, ileri gitmeye çalışmak, iyi şeylerde yarışmak, onların iyilerini, doğrularını alıp yanlışlarından uzak olmak toplumları hem geliştirecek hem de öne geçirecek çalışmalardır.

Biz millet olarak herkesten üstünüz gibi mantıklı olmayan Irkçı yaklaşımlar ise ahlakî değildir.
İnsanlar ve toplumlar iyi işleriyle takdir edilebilir.
Öyle ise iyi işlerde öne geçmek bağımsız ve güçlü olabilmek için kendi milletini sevip sahip çıkmak faydalı bir iştir.

Sayfa: Geri 1 [2]  Hepsi   Yukarı git
  Yazdır  

BirlikteForum Etiketler
İslam'da Milliyetcilik Nedir Ne Değildir?

Gitmek istediğiniz yer: