Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  BirlikteForum. Kültürel Bilgi Paylaşım Platformu > Düşünce Dünyası > Siyaset Meydanı  > 

başörtüsü ( lütfen konuyu inceleyelim yorumsuz kalmasın )

Konu Bilgileri
Konu BaşlıgıKonu: başörtüsü ( lütfen konuyu inceleyelim yorumsuz kalmasın )
Cevap SayısıCevap Sayısı: 108 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 8262 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: Geri 1 ... 9 10 11 [12] 13 İleri  Hepsi   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: başörtüsü ( lütfen konuyu inceleyelim yorumsuz kalmasın )  (Okunma Sayısı 8262 defa)
25 Nisan 2009, 13:59:19
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 22004
Teşekkür Sayısı: 614

« Yanıtla #99 :»

Alıntı:Savtegin tarafından gönderildi.
İlgiyle takip ettiğim başlıklardan birisi...

Sayın KüMe;keşke sizde yazsaydınız düşüncenizi.Sizin bu konuya bakışınızı gerçekten merak ediyorum.

Herkez gibi benimde bu konuda düşüncelerim var tabiki.Görüşlerimi belirtmemenin nedeni Bargursun düşünce ikliminin Sayın Bekri tarafından bahara dönmesi çalışmalarının dikkatle konuyu dağıtmadan takip etmemdi.Naçizane bende görüşlerimi yorumları okunmamış var sayarak yazayım...
 Bu konuyla alakalı birçok tartışma programı,kitap,köşe yazıları v.s yorumlar yapıldı fikirler paylaşıldı ama sonuca ulaşılamadı ulaşılmazda zaten.Bu konu her açıldığında işte yine başladık diyorum''tahammül ve tevekkül''sınırlarımızın sınanması beni pekte hoşnut ettiği söylenemez.Türkiyede başörtüsü öncelikli sorunmu?
Öncelik sırası kişiye,yaşadıklarına,haklarının ihlaline,özgürlüğüne göre değişir.Bazılarına 1mlik kumaş sorun olurmu gibi düşündürsede bazıları için bu sorun eğitiminin geleceğinin hatta hayatının öncelikli sorunu olarak görülüyor.İnsanların vazgeçemeyeceği taviz veremeyeceği şeyler üzerine ancak bu denli gidilebilir.Kime sorsanız bu sorun artık ortadan kalksın der ama bu toplumsal sorunu ortadan kaldırmak için çözüm arayışı içerisine girmektense çıkarsınlar diyecek kadar bayağılaşmış ve (gene yazıyorum Sayın Savtegin )''ahlakdışı''söylemlerde bulunanlar var.Türkan Saylana sen bu işleri bırak yada inandığın değerlerden vaz geç desek saylan olur kaplan program program çıkarılıp misyonunu savunur.EMPATİ yapmak lazım gelir ozamanDiş ağrısı çekmeyen diş ağrısından ne anlar desem bilmem anlaşılırmı.Başörtüsü için annemde ninemde başörtülüydü diyip başörtüsünün çıkmasını isteyenler var,o kişilere ozman ya annen yada ninen bunu idraak edememiş yada sen onları kullanarak biryerlere gelebilecek kadar şerefsizsin demekten başka söylenecek pekte bişey yok.Söylenecek okadar ok şey varki...
 Konuya bakarken,''başörtüsü''denmesi ise İhsan Doğramacının başörtüsü sorununa bulduğu'türban'denmesi çözümünü hatırlattı.O çözümde zaten anayasa mahkemesi kararıyla yasaklanmıştı.(sanki ben konuyu dağıtıyormuşum gibi geliyor)
Başörtüsü uğruna okulu bırakan kardeşlerime büyük saygım ve sevgim var ama onlarda okulları bırakırsalar ilerde kimi kime şikayet edeceğiz ülkede hangi ideolojik görüşe sahip insanlar başgösterecek malum.

KüMe' Adlı Üyenin İmzası

DÜNYA DÜZDÜR
İNEKLER UÇAR
NÜKLEER ZARARSIZDIR...

30 Nisan 2009, 20:13:32
Yeni Üye
*
Üye No: 20023
Teşekkür Sayısı: 24

« Yanıtla #100 :»

Sayın tarantula o zaman sizide bir tarafa koyalım.Siz benim yazdığıma cevap vermekten kaçarak vede vicdan sömürmeye çalışarak hatta kehanetinizle insanları korkutarak, bu ülkede, senelerce kalbi temiz insanlarımızı kandırdınız... 
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2009, 20:21:18 Gönderen: barsgurs » Logged

30 Nisan 2009, 20:18:17
Yeni Üye
*
Üye No: 20023
Teşekkür Sayısı: 24

« Yanıtla #101 :»

Nur Suresi 30. ve 31. ayetlerde,"kadınlar ziynetlerini göstermesinler",(la yübdine ziynetehunne) ifadesindeki ziynet,ayıp yerler,örfen de gösterilmesi uygun olmayan kısımlara işaret etmektedir."Baş örtülerini yakalarının üzerine salsınlar." (ve'l-Yadribne bi humurihinne ala cuyubihinne) ifadesinde geçen "başörtüsü" (humur) ,esasen başörtüsü anlamında değildir.Sözcük "örtmek,gizlemek" anlamındadır.Ayette başörtüsü olarak çevrilen hımar/humur, genel anlamda "örtü" demektir.Özellikle ve kesin olarak başörtüsü manası taşımaz.Başörtüsü anlamı ,örfen çıkarılan bir anlamdır.Örfen çıkarılan ve örfen yaygın bir anlamın,başörtüsünü farz kılması ise mümkün değildir.Kaldı ki İslam öncesi arap kadınları,başörtüsü bir yana,ağır avret mahallerini ve göğüslerini bile örtmekte gevşek davranıyorlardı.Başörtüsünü göğüsleri,boynu,gerdanı örtecek şekilde sıkıca başa sarılması yolundaki görüşler,ayette belirtilmemiş kişisel yorumlardır.
  Başlarının üzerindeki örtü,açık göğüslerini örtmeye hizmet etmiyordu.Burada örtülmesi hedeflenen ve istenen bölge,baş değil;göğüslerdir ve göğüsler ise,ferc kadar ağır avret bölgesi içindedir.Kaldı ki,başın örtülmesi bu denli kesin farz ve dinin  vazgeçilmez bir emri olsaydı "baş" (ra's) ve "saç" (şa'r) sözcüklerinin ayetlerde geçmesi gerekirdi.Kur'an,pek çok konuda ayrıntılı olarak sözcük zenginliği sergilemekten kaçınmazken , böylesine ciddi olduğu iddia edilen bir "farzın" en önemli bu iki sözcüğünü neden telaffuz etmekten kaçınmış olsun?
 Neden saç ve baş sözcükleri ayette yoktur?
 Demek ki Kur'an ,başı şu yada bu şekilde örtmek durumunu tamamen kadınların kendi iradelerine ve yaşadıkları asrın şartlarına bırakmıştır.Bu tercih ve şartın sözlükteki karşılığı gelenektir.

Sayın bekri,kaynak istediniz.İstemekte bu sitedeki seviyeli tartışmalara katılan birisi olarak tabii hakkınızdır.Ancak ben sadece Nur Suresi 31. ayette geçen "humur" sözcüğünün başörtüsü anlamına gelmediği gerçeğini izah ettim.O halde Kuran-ı Kerim'den başka bir kaynak nasıl gösterebilirim?
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2009, 20:19:18 Gönderen: barsgurs » Logged

05 Mayıs 2009, 22:19:42
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 16446
Teşekkür Sayısı: 152

« Yanıtla #102 :»

Alıntı:barsgurs tarafından gönderildi.

Sayın bekri,kaynak istediniz.İstemekte bu sitedeki seviyeli tartışmalara katılan birisi olarak tabii hakkınızdır.Ancak ben sadece Nur Suresi 31. ayette geçen "humur" sözcüğünün başörtüsü anlamına gelmediği gerçeğini izah ettim.O halde Kuran-ı Kerim'den başka bir kaynak nasıl gösterebilirim?

Mesele şu sayın barsgürs;yazdıklarımızda kaynak olmayınca iş zora giriyor.Neden derseniz ben diğer mesajlarımda humurihinne sözcüğünü bütün alarak burdan yola çıkıp,tefsirlerden deliller göstererek bunun baş örtüsünüde içine alacak şekilde değerlendirildiğini ve böylece örtünmenin vücudun sadece bir kısmı ile alakalı olmadığını,başta dahil tümünü kapsadığını anlatmaya çalıştım.Oysa siz ki belli bir mantığa dayandırmaya çalıştığınız mesajlarınızda bunun böyle olmadığını,örtünmenin bölgesel olduğunu anlatmaya çalışıp sonuçta başın bu ifade ile anlaşılamayacağını söylüyorsunuz.saygı duyarım.bu bir bakış açısı.ancak arapça ilginç bir lisandır sayın barsgurs.hele Kuran-ı Kerimde ki anlatım şekilleriyle birleşince iş dahada bir karışıyor.Çünkü takdir edersiniz ki her şey değiştiği gibi lisanlarda zaman içinde kendini yeniliyor.böyle oluncada arapçada bundan etkilenmiştir ve bu filoloji bilimi ile çelişmeyen bir gerçektir.sizden kaynak istememin sebebide tam bu noktada başlıyor.amacım kaynak ismi isteyerek sizi zor durumda bırakmak değil.lütfen yanlış anlaşılmasın.öyle bir basitliğe düşmem.kaynak istememin sebebi vereceğiniz kaynağın bu dediğim gerçekliği yani arapçada ki değişimleri ve Kuran-ı Kerim'in anlatım şekillerini dikkate alıp almadığını anlamak.böyelece yürüttüğümüz bu güzel yazışmanın içerisinden okuyanların çok daha güzel ve dengeli bilgilere ulaşılabilmesi.açıkcası ben sizinle yazışmaya başlayınca bir çok kaynağı inceledim.unuttuğum bir çok bilgiye yeniden ulaştım.sorularınız ve yazdıklarınız sayesinde çok faydalandım.sorumun sebebi birazda sizin sayenizde kendimi zorlamaya yöneliktir.
bekri' Adlı Üyenin İmzası

02 Temmuz 2009, 21:37:32
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 23666
Teşekkür Sayısı: 203

« Yanıtla #103 :»

bu konuyu görünce bide bu kadar çok yorum yapılmışken neden yarım kalmış diye düşünerek hem konuyu güncelleyeyim hemde bir iki kelam edeyim dedim.
Alıntı:KüMe tarafından gönderildi.
Türkan Saylana sen bu işleri bırak yada inandığın değerlerden vaz geç desek saylan olur kaplan program program çıkarılıp misyonunu savunur.

Başörtüsü uğruna okulu bırakan kardeşlerime büyük saygım ve sevgim var ama onlarda okulları bırakırsalar ilerde kimi kime şikayet edeceğiz ülkede hangi ideolojik görüşe sahip insanlar başgösterecek malum.

bu yazıyı görünce bendeki eksikliğin ne olduğunu anladım ne hissettiğimi doğru düzgün anlatamamam. bundan önce başörtüsünden bahsedilen ve benimde müdahil olduğum konularda anlatmak istediğim tam da buydu.
 ben işin ayetler boyutuna girmeyeceğim ama ana kucağından beri öğrendiğimiz şeylerden bir tanesi islamın şartlarıdır ki bunlardan biri namazdır ve biz yine hadislerden biliyoruz ki kul hakkından sonra namaz ibadetimizden sorguya çekileceğiz . namaz bir farz ve bu farzın içindede bazı farzlar var bunlardan biride el ayak ve yüz dışındaki bütün vücudun örtülü olması buna başda dahil. tutup bunun insanların insiyatifinde olabileceğini söylemek abesle iştigal olur
saygılarımla
ezo88' Adlı Üyenin İmzası

ne mümkün zulm ile bidâd ile imhâ-yı hürriyet
çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten
                                     namık kemal
26 Temmuz 2009, 07:11:05
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 21392
Teşekkür Sayısı: 185

« Yanıtla #104 :»

NE KADAR DONANIMLI BİR KONU İMİŞ BU!
hepsini okudum çok canlı hatta capcanlı bir konu çok faydalandım
2 nedenden dolayı yazıyorum bu konuya
1 güncelleşsin
2 bu konu niye gündemden düştü veya düşürüldü soru forum için değil tabikii.......
musa44' Adlı Üyenin İmzası

HER SEVEN İHANET ETMEZ!
AMA HER İHANET SEVGİYLE BAŞLAR...
...EZEL...
26 Temmuz 2009, 07:21:27
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 23666
Teşekkür Sayısı: 203

« Yanıtla #105 :»

abi ekonomik kriz alarmı yok artık bu krizin tam ortasındayız ve zaten yapay birsürü mevzumuz var baş örtüsü biraz rafa kalkıp soğuyacak ki bir sonraki sıkıntılı dönemde önümüze çıkarılsın

27 Temmuz 2009, 02:42:54
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 22004
Teşekkür Sayısı: 614

« Yanıtla #106 :»

Alıntı:musa44 tarafından gönderildi.
NE KADAR DONANIMLI BİR KONU İMİŞ BU!
hepsini okudum çok canlı hatta capcanlı bir konu çok faydalandım
2 nedenden dolayı yazıyorum bu konuya
1 güncelleşsin
2 bu konu niye gündemden düştü veya düşürüldü soru forum için değil tabikii.......

Soru forum için değilse kim cevap verecek?Kimsenin konuyu gündemden düşürme çabasının olduğunu sanmıyorum.
Konu eklendikçe portalden kayboluyor haliyle.Üstelik dünyanın düzenidir bu her konu herdaim canlı tutulamaz.Örneğin ;Davos zirvesi gündemdemi veya şehit olan evlatlar ya Mardin katliamı gündemin neresinde?
  Konumuz hassas bir konu sizin bu soruyu sormanızada hak vermiyor değilim çünki ülkemizin gündemi aslında,ama konu farklı başlıklarla tekerrür ediliyor zaten.Keşke sizde fikirlerinizi yazsaydınız.
   Sayın ezo88 sizde hiçbir eksiklik yok fikirlerinizi çok güzel beyan ediyorsunuz  Wink

27 Temmuz 2009, 04:44:27
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 21392
Teşekkür Sayısı: 185

« Yanıtla #107 :»

yanlış anlaşılmış ise hata bendedir
ülkenin gündeminden niye düştü diye sormaya çalıştım
forumun gündemimden düşmüş değil
o açıdan yanii

Sayfa: Geri 1 ... 9 10 11 [12] 13 İleri  Hepsi   Yukarı git
  Yazdır  

BirlikteForum Etiketler
başörtüsü ( lütfen konuyu inceleyelim yorumsuz kalmasın )

Gitmek istediğiniz yer: