size bir hikaye anlatacağım. yaklaşık 4 yada 5 ay önce okumuştum bu yazıyı. belki sizde okursanız emek vermenin ne kadar anlamlı birşey olduğunu anlarsınız. bir konuya yada konulara yapılan yorumları sıradan diye eleştirenlere ya da yapılan yorumlara başka bir anlam kazandırıp (hakaret olmayıpta, hakaret diyenlere), konuya yapılan küçük bir noktayı bile büyütülmesi gerekirken küçültenlere olacak bu yazım;
sanciyano diye bir adam hiç işlemediği bir suç yüzünden hapse girer. hapiste kendsini çok yalnız hissetmektedir.
günlerden birgün hücresinin küçücük penceresinden dışarıyı seyrederken, parmaklığa tırmanan bir karınca görür. karıncayı görünce o kadar sevinir o kadar sevinir ki hemen karıncayı eline alıp 'bu karanlık hücre de o kadar yalnızım ki acaba benimle dost olur musun?' diye sorar.
karınca duruma anlam veremez ve Sanciyano nun elinden atlayarak parmaklıklardan yukarı tırmanmaya devam eder.fakat Sanciyano ısrarlıdır. tekrar eline alır karıncayı tekrar sorar:
'bir dosta çok ihtiyacım var. bu karanlık hücrede o kadar yalnızım ki...!
karınca bu dostluk teklifine evet dercesine Sanciyano nun elinden aşağı doğru iner ve hücrenin tam ortasına gelip durur.
SAnciyano sevinçle karıncanın yanına gelir ve tekrar eline alır.'şimdi beni gerçekten mutlu ettin karınca. artık bu hücrede yalnız değilim.dost olduğumuza göre sana bir isim bulmalıyız. bundan sonra senin adın Rost olsun. sana bildiğim herşeyi öğreteceğim Rost, insana dair ne varsa hepsini öğreneceksin bu karanlık hücre de.'
Sanciyano tek dostuna konuşmayı öğretmeye başlar. bitmek, tükenmek bilmeyen bir sanır ve ısrarla gecesine gündüzüne katarak konuşamyı öğretmeye başlar. aradan haftalar, aylar, yıllar geçer..
tam 5 yıl sonra birgün Sanciyano Rost u avucuna alır ve şöyle der: 'dostum rost 5 tıldır birlikteyiz. ne olur konuş artık benimle. bana söyle artık adım ne benim'
uzunca bir sessizlik olur önce. sonra rost ayaklarının ucunda hafifçe yükselir ve sesinin yettiğince 'senin adın Santiyano' diye seslenir.
Evet karınca konuşmuştur. tam 5 yıllık emekleri meyve vermiştir. Sanciyeno nun. ve tam 5 yıl sonra kimsenin inanamayacağı birşey olmuştur. işte o an dünyalar Sanciyano nun olmuştur.çünkü tam 5 yıldır bu anın hayaliyle yaşamıştır. tam 5 yıldır karınacsının konuşacağına inanmış ve sabırla beklemiştir.
orada konuşan sadece karınca değldir orada konuşan tam 5 yıllık emektir
okadar mutludurki sanciyano, 'sana bildiğim herşeyi öğreteceğm dostum Rost. bir insan ne biliyorsa herşeyi öğreneceksin dostum.' diye sevinçle anlatır
ve Sanciyano tekrar başlar rosta herşeyi öğretmeye. aradn uzun yıllar geçer. yaklaşık 15-16 sene sonra Sanciyano nun hücresinin açılmamaktan paslanmış kapısı sonunda açılır. içeri giren kişi gardiyandır. gardiyan 'bugün özgürsün. artık cezan bitti.' der. Sanciyano bavulunu hazırlar.tek dostu olan karınacasını Rostunu omuzuna koyar ve özgürlüğe giden koridoru yürümeye başlar. yıllar sonra ilk kez güneşe çıktığında ellerini iki yana açar ve karıncasına 'dostum Rost bugün bizim en mutlu günümüz. sonunda özgürüz hadi gel seninle bugünün tadını çıkartalım bir bara gidelim ve özgürlüğümüzü kutlayalım' der.
Sanciyano ve Rost bir bara giderler. Sanciyano barmene 'dostum ve bana iki bira ' der.barmen masaya bakar fakat Sanciyanodan başkasını göremez. istenen iki biraya hiçbir anlam verememiştir. 'müşterdir, bir bildiği vardır elbet' diyerek 2 bardak birayı masaya götürmüştür. Sanciyano birasın dan bir yudum aldıktan sonra dostu olan Rostu masaya koyar ve 'dostum Rost bu en mutlu günümüzde hadi biraz dans et bizi eğlendir ' der.rost, dostunun bu ricasını kırmaz ve masanın üzerende bir ileri bir geri dans etmeye başlar.
ama orada dans eden sadece bir karınca değildir orada dans eden 16 yıllık bir emektir
Sanciyano karıncasının dans ettiğini görmekten o kadar mutludurki bunu birilerine göstermek ister. tam 16 yıl kaldığı o karanlık hücrede neler başardığını birileriyle paylaşmak ister.
zaten değil miki insanoğlunun derdi tasası yapılan şeyden sonra alkışlanmak yada yaptıklarının onay verilmesi.. bu değilmi
barmene seslenir Sanciyano 'hey barmen, gel ve şu masaya bir bak. 16 senede neler başarmışım bir bak.'
barmen olan biteni görmek için masaya gelir bir de bakarki masada bir karınca bir ileri bir geri dans ediyor. barmen bir masadaki karıncaya bakar, bir Sanciyano ya. bir karıncaya bakar, bir Sanciyanoya. veee çok hızlı bir el hareketiyle masanın üzerinde dans eden Rost u DANN!!! diye ezer. Sanciyano ya döner ve 'Beyefendi çok özür dilerim. İkinci biranızı ben ısmarlayacağım. emin olun ki içinden karınca çıkmayacak.' der.
eveet.. şimdi Sanciyano o kızgınlıkla barmeni öldürüp gerisin geriye bu kez işlediği bir suçtan dolayı hapse geri mi dönmüştür, yoksa barmene 'neyse kardeş ölen bir karınca olsun, nasılsa yeni bir tane daha bulup herşeyi yenibaştan öğretiriz. sen hele bi oturda iki laf edelim' mi der bilinmez
ama orada ölen sadece bir karınca değildir. orada ölen bir karıncadan fazlasıdır. orada ölen önce tam 16 yıllık emek, sonra Sanciyano nun ta kendisidir...