Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  BirlikteForum. Kültürel Bilgi Paylaşım Platformu > Kültür & Sanat & Tarih > Derin Konular-Felsefe-Parapsikoloji (Moderatör: murvet) > edep nedir?

Konu Bilgileri
Konu BaşlıgıKonu: edep nedir?
Cevap SayısıCevap Sayısı: 10 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 485 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: edep nedir?  (Okunma Sayısı 485 defa)
07 Kasım 2008, 13:29:15
Birlikte Üyesi
*
Üye No: 13355
Teşekkür Sayısı: 7

« :»

Edep Kendini ve kainatı yoktan var eden Allah cc. ye nankör olmamaktır.

Edep Allah cc. nin Ayetlerine değer vermek, Kur'anı Anayasa kabul etmektir.

Edep Allah cc. nin elçisi hz.Muhammed sav. efendimizi lider,önder,kılavuz,yol gösterici,uygulayıcı,model kabul etmektir.

Edep islamı sevdiren ,öğreten,anlatan insanları sevmekte aşıtıya gitmemek,Allah ve peygamber sevgisinin üstüne çıkarmamaktır.

Edep insanları rabıta etmemektir.Allah ve peygamberinden başka birini rabıta etmemektir.

Edep insanlardan Allah cc. nin kanunlarını beğenmeyip kanun yapan ilah seçmemektir.

Edep işe başlarken sadece Allah cc ye söz vererek işe başlamaktır.

Edep Akılla vahiyi okumak sünnete göre hareket etmektir.

Edep Tağutu reddetmektir.tağuta göre hareket etmemektir.

Edep putları ,heykelleri müslümanın dahi olsa reddetmektir.

Edep Allah cc. ye şirk yani koşmamaktır.

Edep Allah cc .nin kanunlarından başka kanun tanımamaktır.

Edep maddi menfaat için ayetleri tağuta göre değiştirmemektir.

Edep münafıkla müslümanı ayırmaktır.

Edep hakla batılı ayırmaktır.

Edep kapitalizme ve diğer beşeri sistemleri reddetmek ,şeriattan başka düzen kabul etmemektir.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2008, 20:00:28 Gönderen: Savtegin » Logged
alper_61' Adlı Üyenin İmzası

Bu din nasıl Allah cc den gelmişse  bu dinin hakim olması için izlenecek yol da Allah cc. den
                     olmalı
Bağlantılar

Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: edep nedir?
« Posted on: 07 Ocak 2009, 20:41:42 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olarak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
07 Kasım 2008, 20:08:32
Yönetici
*
Üye No: 4102
Teşekkür Sayısı: 567

« Yanıtla #1 :»

Edep münafıkla müslümanı ayırmaktır.

Üstte ki alıntıyı nasıl yapacaksınız söylermisiniz?

Kalplere nasıl nüfuz etmeyi düşünüyorsunuz?

Kapitalizm,tağut,rabıta,Kur'an-ı Kerimin anayasa olması,akılla vahiyi okumak,şirk(gizli,açık),ayetleri tağuta göre değiştirmek;

Kullandığınız bu ifadeler ne demektir?

Açıklarsanız sanırım konu daha anlaşılır hale gelecektir.

Öte taraftan bahsettiğiniz ilkelerle alakalı maddeyi sildim.

Değişkeni çok fazla bir önerme sizin ki.

Kime ve neye göre yaptığınız tanımlamalar?

Şu konuları açın ki bizde yazalım bildiklerimizi.

Saygılar.

Savtegin' Adlı Üyenin İmzası

İmza yok...
07 Kasım 2008, 20:26:54
Deneyimli Üye
*
Üye No: 1477
Teşekkür Sayısı: 628

« Yanıtla #2 :»

rabıta etmek ne demektir ?
(benim bildiğim biri ile telapati kurmak gibi bir şeydi yanılıyor olabilirim büyüyecez daha)

mendakka5 BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

08 Kasım 2008, 09:54:17
Deneyimli Üye
*
Üye No: 121
Teşekkür Sayısı: 597

« Yanıtla #3 :»

rabıta bazı tarikatlarda kullanılan birşey..evet telepati gibi ama o tarikatlarda Allah ile peygamberle telepati kurmak amacıyla sık sık kullanıylıyor..bide ermiş zatlarla telepati kurmaya çalışıyorlar duyduğumda çok şaşırmıştım..tekniğinide öğrendim baya sorarark 

ressamsema BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

08 Kasım 2008, 14:18:46
Deneyimli Üye
*
Üye No: 5120
Teşekkür Sayısı: 313
...BİRLİKTEFORUM BAĞIMLILIK YAPAR...

« Yanıtla #4 :»

“İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten men eden bir sınıf bulunsun. İşte kurtuluşa eren onlardır.” (Al-i İmran, 104)

Rasulullah (A.S.) Efendimiz şöyle ifade buyuruyor: “Asıl veren Allah’tır, ben ise verileni taksim edip yerine ulaştırmakla görevliyim.” (Buharı, Müslim)

Rabıtanın lügat karşılığı, bağ, kurmak alaka sağlamlaştırma, vuslat ve muhabbet demektir. Rabıta müridin mürşidine sevgiyle gönülden düşünmesi onu hayal etmesidir. İnsan olarak hiçbir anımız yoktur ki bir şeyleri ya da birilerini düşünmeden duralım. Bu, insanda var olan fıtri bir özelliktir. Kimi arkadaşını, kimi eşini, kimi dostunu, kimi sevdiğini düşünür. İşte tam da bu noktada tasavvuf bize, tüm bu boş ve malayani düşüncelerin dışında, düşünülmesi ile beraber içerisinde birçok faydaları barındıran mürşidi rabıtayı tavsiye eder ki bir müridin en önemli ihtiyaçlarından biriside hiç şüphesiz mürşidi ile olan bağını her daim sağlayabilmesidir.

Kamil bir mürşide intisap eden her kişiye Allahû teâla o mürşidin bir ervahını(araştırdığıma göre yanlış değilse eğer "ruh" demek) yaratır. Artık o ervah her daim onunla beraberdir. Kişi rabıtayla beraber bu bağı kuvvetlendirir nihayetinde öyle bir hale gelir ki artık mürşidinin boyası ile boyanır. Her hali ona benzer: yürüyüşü bakışı konuşması yemesi içmesi vs… bu hal ona dinini yaşaması açısından da bulunmaz bir nimettir. Bunun yanında rabıta aşıkın maşukuyla buluşma vesilesi olur. Uzaktadır ama aslında O’na yakındır. Göz görmez ama kalbi görür. Sesini duyamaz ama hep onun bestesiyle dilbeste olmuştur. Zahiresine gücü yetmez takati kalmaz ama hep onunla olmanın mutluluğunu yaşamaktadır. İşte tüm bu haller rabıtayla mümkündür.

-alıntı-

----------------------------------------------------

bazı tarikatlarda yapılan sizinde dediğiniz gibi bir telepati yöntemidir...yukarıdada geniş olarak anlatılmış nedir , neden yapılır diye...

sakın yanlış anlaşılmasın burda mürşidi düşünerek Allah'ı düşünmemek anlamında söylemiyorum (haşa..Allah öyle bir düşünceden uzak tutsun beni...)mürşid bize sadece yol gösterir yaşantısıyla, düşünceleriyle..çünkü GERÇEK bir mürşidi kamil Allah'tan başkasını düşünmez O'nun yolunda ilerler...Özellikle belirtiyorum GERÇEK mürşid diye...çünkü zamanımızda birçok sahtekar var...sadece sahtekar diyorum sahtekar mürşid diyerek gerçek mürşidi kamillerin adını onlarda kullanmak istemem...

konuya dönersem tekrar...Rabıta bizi Allaha yakınlaştırır...Allah ile bağımızı  artırır...çünkü Allah için yaşayan..hayatını Allahın söylediği emirlere göre uygulayan bir mürşidi kamili düşünüyoruz ve bu düşüncemiz onu örnek almamıza sebek oluyor...mürşidide örnek aldığımızda Allah için yaşayan bir kul haline geliyoruz...

tabi burda şöyle diyenler olabilir ben mürşid olmadanda Allah'a yaklaşabilirim...Tabiki böyle bir durumda var...Amacımız Allah yolunda ilerlemek...ister mürşidi kamille rabıta yaparak...ister mürşid olmadan...Amacımız doğru olsun yeter inşAllah...
elekci' Adlı Üyenin İmzası

Diyecem MALATYALIYIM Diyeceksiniz Öviniyi

Tencerem Var Tavam Var MALATYALIYIM HAVAM Var
12 Kasım 2008, 02:54:32
AYIN ÜYESİ
*
Üye No: 8746
Teşekkür Sayısı: 96
ölümde var...

« Yanıtla #5 :»

-1/FÂTİHA-1: Bismillâhir rahmânir rahîm.
Bismillâhirrahmânirrahîm.

-1/FÂTİHA-2: El hamdu lillâhi rabbil âlemîn(âlemîne).
Hamd; âlemlerin Rabbi olan Allah’adir.

-1/FÂTİHA-3: Er rahmânir rahîm(rahîmi).
Rahmân’dır, Rahîm’dir.

-1/FÂTİHA-4: Mâliki yevmid dîn(dîne).
Dîn gününün MALİK’idir.

-1/FÂTİHA-5: İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).
(Allah’ım!) Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden İSTİANE (mürşidimizi) isteriz.

Allahû Tealâ diyor ki:
“Eûzubillâhimineşşeytânirracîm, Bismillâhirrahmânirrahîm:
Kovulmuş, recm edilmiş, taşlanmış şeytandan Allah’a sığınırım.
Allah’ın ismiyle, Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla başlarım.”
“Dîn gününün sahibi olan… Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden
istiane isteriz.” Yani “Mürşidimizin kim olduğunu yalnız Sana sorarız.”
“Yalnız Senden istianeyi isteriz.”

Öyleyse Allahû Tealâ’dan istiane istenmesi söz konusu,
yardım istenmesi söz konusudur. Bu yardımın muhtevasına baktığımız zaman,
yardımın, istianenin, Allah’tan mürşid isteme konusunda olduğunu görüyoruz.
Allahû Tealâ, “Yalnız Sana kul oluruz.” ifadesiyle, insanların sadece
Allah’a kul olabileceğini ifade ediyor. “Yalnız Senden istianeyi isteriz.”
ifadesi ise, “Mürşidimizi yalnız Sen belirleyebilirsin.” mânâsını taşıyor.
Mürşid kimden sorulur? Yalnız Allah'tan sorulur. “İyyâke nestaîn” ifadesi
bunu ifade ediyor. Niçin?

-1/FÂTİHA-6: İhdinas sırâtel mustakîm(mustakîme).
(Bu istiane’n ile) bizi, SIRATI MUSTAKÎM’e (Allah’a ulaştıran yola) hidayet et (ulaştır).

“Mürşidimizi Senden sorarız ki; O’na tâbî olalım, ruhumuz vücudumuzdan
ayrılsın ve Senin Sıratı Mustakîm’ine ulaşsın. Bizi böylece Sıratı Mustakîm’ine ulaştır.
Ruhumuz Senin Sıratı Mustakîm’ine ulaşsın da, Sıratı Mustakîm üzerinden
bir seyr-i sülûk yapsın ve Senin Zat'ına ulaşsın.”
Allah ile olan ilişkilerimizin bu dizaynına baktığımız zaman gördüğümüz odur ki;
Allahû Tealâ’nın indinde, “insan ruhunun Allah’a ulaşması” diye bir müessese var.
Ve ruhun Allah’a ulaşması, Sıratı Mustakîm isimli bir yolla gerçekleşir. Sıratı Mustakîm;
Allah’a ulaştıran yolun adıdır.

-1/FÂTİHA-7: Sırâtallezîne en’amte aleyhim gayril magdûbi aleyhim ve lâd dâllîn(dâllîne).
O (SIRATI MUSTAKÎM) ki; (başlarının) üzerlerine (Devrin İmamı’nın ruhunu)
ni’met olarak verdiklerinin yoludur. Üzerlerine gadap duyulmuşların ve
dalâlette kalmışların (Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin) yolu değil.

Allahû Tealâ diyor ki: “O yol ki, Sıratı Mustakîm ki; üzerlerine
(başlarının üzerine) ni'met verilenlerin yoludur.”
Çünkü tâbiiyet sırasında mutlaka devrin imamının ruhu
o kişinin başının üzerine gelir.
Bu, Allah’ın o kişinin başının üzerine verdiği bir ni'mettir.
conqueror' Adlı Üyenin İmzası

ALLAH I EN ÇOK SEVEN O NU EN ÇOK ZİKREDENDİR
12 Kasım 2008, 03:04:07
Sizi anlamak istiyorum, kerem edip açıklarsanız, lütfunuzla bahtiyar olacağım...
Deneyimli Üye
*
Üye No: 7364
Teşekkür Sayısı: 527

« Yanıtla #6 :»

Haddim olmiyarak konuyla ilgili günümüzde herkesin anliyabilcegi kisa öz ikikelime eklemek istiyorum.
EDEP HAYADIR yani UTANMADIR SAYGIDIR ...
ÖNCE HAK-TEALAYA KARSI RESULÜNE SAV KARSI DAHA SONRADA YARATILMIS MAHLUKATA KARSI YARADANDAN DOLAYI SAYGI...
medcezir' Adlı Üyenin İmzası

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
12 Kasım 2008, 03:11:34
AYIN ÜYESİ
*
ölümde var...

« Yanıtla #7 :»

Alıntı:medcezir tarafından gönderildi.
Haddim olmiyarak konuyla ilgili günümüzde herkesin anliyabilcegi kisa öz ikikelime eklemek istiyorum.
EDEP HAYADIR yani UTANMADIR SAYGIDIR ...
ÖNCE HAK-TEALAYA KARSI RESULÜNE SAV KARSI DAHA SONRADA YARATILMIS MAHLUKATA KARSI YARADANDAN DOLAYI SAYGI...

Niye haddiniz olmasın ben anlamadım  Huh?

Siz bize bu saygı nasıl olur onu da bi anlatın...

conqueror BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

12 Kasım 2008, 03:17:04
Sizi anlamak istiyorum, kerem edip açıklarsanız, lütfunuzla bahtiyar olacağım...
Deneyimli Üye
*

« Yanıtla #8 :»

Alıntı:conqueror tarafından gönderildi.
Niye haddiniz olmasın ben anlamadım  Huh?

Siz bize bu saygı nasıl olur onu da bi anlatın...

Ben anladigimi ve yasamaya calistigim EDEP duygusunu bir kac kelimeyle özetledim sayin conqueror
sizin anlatmaya calistiginiz konuyu böldügüm icin de haddim olmiyarak kelimesini sarfettim ayrica
Kolay gelsin.
SAYGILAR...

medcezir BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

12 Kasım 2008, 03:45:43
AYIN ÜYESİ
*
ölümde var...

« Yanıtla #9 :»

Sanırım med cezir konuyu dağıttık diye kızmış..

Konuya dönersek;

" efendi, bil ki insanın tenindeki can edeptir. insanoğlunun göz ve kalp nuru edeptir. adem bir ulvi alemdendir, süfliden değil. bu dönen kümbetin hem dönmesi hem de revnak ve zineti edeptir. insanoğlu eğer edepten yoksun ise, o insan değildir, zira insanoğlu ve hayvan arasındaki fark edeptir. aç gözlerini bak, Allah kelamı olan Kuran ayet ayet edeptir. akıldan sordum: iman nedir? akıl kalp kulağıma cevap verdi: "iman edeptir"!

mevlana

gezdim halep şam , eyledim ilmi talep , meğer ilim bir hiçmiş , illa edep illa edep

yunus emre

conqueror BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

12 Kasım 2008, 10:52:57
Deneyimli Üye
*

« Yanıtla #10 :»

Alıntı:conqueror tarafından gönderildi.
Sanırım med cezir konuyu dağıttık diye kızmış..

Yok siz beni yanlis anlamissiniz Sayin conqueror

Ben kimseye kizmadim ki yanlizca düsüncelerimi aktardim hepsi bu...

medcezir BAKTIĞIMIZ KONULARA YORUM YAPMADAN GEÇMEYELİM. NETİCEDE EMEK VERİLMİŞTİR.EMEĞE SAYGI DUYALIM.

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

BirlikteForum Etiketler
edep nedir?

Gitmek istediğiniz yer: